viernes, 27 de marzo de 2009

UGT adverteix de possibles tancaments de plantes químiques

La UGT i CCOO denuncien la pèrdua de llocs de treball i els intents de revisar les condicions laborals.

La demanda el darrer trimestre del 2008 va caure «en picat» fins a tocar fons en alguns sectors que «estan molt malament» i encara no s'han recuperat (el dels plàstics per a l'automoció, per exemple) i, tot i que des del gener va a l'alça, la incertesa causa «desassossec» als sindicats. La UGT i CCOO van advertir ahir l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) que les mesures que es prenguin per superar la crisi s'hauran d'acordar «en un marc de diàleg i participació, perquè si no hi haurà conflicte». Per això han demanat una reunió amb la patronal química, a la qual recorden la seva «responsabilitat social corporativa».
El compromís amb la societat es demostra «no només quedant-se en temps de crisi sinó seguint invertint en el territori», va afirmar Josep Maria Gasol (CCOO), que va coincidir amb Àngel Clua (UGT) a l'hora de destacar la «unitat d'acció sindical» davant les pretensions que, sospiten, té la patronal.
Els representants dels treballadors temen que, a més del «degoteig constant» de llocs de treball que s'han perdut al sector des de l'octubre de l'any passat («150 propis i un miler de treballadors eventuals, d'empreses de serveis subcontractades i d'ETT»), la patronal vulgui aprofitar la crisi per tancar algunes plantes i posar-ne altres en venda.
«Hi ha en estudi possibles desinversions», va dir Gasol alhora que Clua advertia: «Ja hi ha hagut prou baixes incentivades, acomiadaments pactats, jubilacions anticipades i no renovació de contractes.» Els sindicats no estan disposats a acceptar més baixes ni cap ERO en empreses que aquest primer trimestre del 2009 han presentat els resultats de l'exercici del 2008. La majoria han perdut facturació i han guanyat menys, però continuen tenint grans beneficis, van explicar.
En aquest sentit, la UGT i CCOO van referir-se als grups multinacionals, però també als estatals (Repsol, Ercros i La Seda), per avançar que no retrocediran «ni un dit», en la defensa dels seus drets, va dir Gasol. «Estan plantejant suprimir el bus que porta els treballadors a la fàbrica, o el menjador», van advertir.
Segons Clua els treballadors no acceptaran revisions del conveni pel que fa a l'increment de sou previst (un 2% respecte del que proposaria la patronal, de l'1%), menys encara tenint en compte, va dir, que «les matrius» de firmes com BASF, Bayer i Dow paguen els «salaris per objectius» als seus treballadors de les plantes alemanyes i nord-americanes i que les fàbriques de Tarragona, Flix i Tortosa també estan augmentant la productivitat i complint els objectius.
Els sindicats, a més, retreuen a les empreses químiques que estiguin enfocant la reducció de costos prescindint de treballadors «formats en l'FP2 o l'enginyeria tècnica com a mínim» i que són empleats «de qualitat» en un sector clau a la demarcació: «Si el motor de Tarragona segueix patint aquesta caiguda la repercussió serà greu i molt seriosa», va dir Gasol. Tot i que els sindicats no es van atrevir a calcular els llocs de treball induïts que ja s'han perdut, que s'aproparien als 3.500 d'un total de 30.000, van dir que «ja són massa».
Sobre aquest punt es van referir a les empreses auxiliars de l'automoció que treballen amb plàstics i altres derivats de la indústria petroquímica i que ja han presentat ERO a Valls, Tortosa, Reus, l'Espluga de Francolí, Montblanc... «Fins i tot hi ha alguns bancs que, per donar préstecs o avals, demanen ERO en els plans de viabilitat de les empreses», van denunciar. També van exigir la intervenció de la inspecció i el Departament de Treball quan calgui.

No hay comentarios: